Sudokuplaats

Puzzles, informatie & meer!

Sudoku oplossen

Opzoek naar de beste manier of methode waarmee je een Sudoku kunt oplossen? Er zijn meerdere manieren om een Sudoku op te lossen. Er zijn 4 bekende methodes, maar ze worden echter wel vaak ook door elkaar gebruikt. Bij de moeilijkere Sudoku puzzels worden vaak 3 of alle 4 de manieren gebruikt. Hoe kun jij een Sudoku oplossen? Wij leggen het je hieronder uit.

Oplossing 1

Afstrepen: je gaat cijfer voor cijfer de Sudoku proberen in te vullen. Het maak niet uit met welk cijfer je begint; je gaat elk getal apart af. Het makkelijkste is om te beginnen met het getal dat het vaakst voorkomt. Bijvoorbeeld nummer 1, kijk waar je dit getal in kunt vullen en doe dit tot je het getal niet meer kunt invullen. Ga zo steeds verder met een ander getal en uiteindelijk blijven er nog maar een paar vakjes over. Begin dan weer van voor af aan tot je de Sudoku heb opgelost. Dit is een van de manieren om een Sudoku op te lossen.

Oplossing 2

Invullen: je kunt als je bij oplossing 1 elk getal een keer hebt gebruikt ook verder gaan met het invullen van de Sudoku. Kijk in welke rij, kolom of vak de meeste getallen staan en kijk vervolgens welk getal je tussen de 1 en 9 mist en welke je bij kunt vullen. Door zo de vakken in te vullen komen er steeds meer mogelijkheden om de overgebleven vakken in te vullen.

Oplossing 3

Je gaat bij oplossing 3 kijken of je per rij, kolom of vak de Sudoku kunt invullen. Je kijkt rij voor rij of je de rij kunt aanvullen van 1 tot en met 9. Op deze manier ga je elke rij en kolom af. Vervolgens kijk je per vak welk getal je nog mist en ga je deze bijvullen. Zijn er nog overgebleven vakjes? Vervolg dan deze oplossing nog een keer. Dit is oplossing 3 om een sudoku te oplossen.

Oplossing 4

De laatste oplossing is voor de moeilijkere puzzels. Je gaat namelijk de getallen die niet mogelijk zijn uitschrijven. Bij een vakje waar je nog niet zeker weet welk getal er moet staan ga je in het klein rechtsboven de getallen schrijven die nog mogelijk zijn. Zo kun je zien welk getal waar nog mogelijk is en waar niet. Zo kun jij ook de allermoeilijkste Sudoku oplossen.

Gebruik de oplossingen 1 tot en met 4 en word een echte Sudoku oplosser. Veel succes met het maken van een Sudoku in het vervolg!

Zie je niets?
Sta de Flash plugin toe om de sudoku game te spelen
Terug naar overzicht

Sudoku Games

Copyright © 2024 - Sudokuplaats | Privacy & Disclaimer | Sitemap