Sudokuplaats

Puzzles, informatie & meer!

Sudoku trucs bij het vinden van paren en triplets

Als beginner denk je vaak bij het maken van een Sudoku dat je het niet snapt. Dit komt omdat je vaak snel tegen problemen aanloopt en niet weet hoe je ze moet oplossen. Wij hebben daarom een lijstje gemaakt van basistips die jij kan gebruiken om een Sudoku sneller op te lossen. Ook de gevorderde Sudoku speler kan deze Sudoku trucjes gebruiken om de moeilijkere Sudoku's op te lossen. Deze trucjes werken voornamelijk voor Sudoku paren en Sudoku triplets.

Opschrijven van passende cijfers

Je kunt op twee manieren een Sudoku oplossen. Dit is met het toepassen van simpele logica en de mogelijkheden onthouden voor iedere rij, kolom en blok. Dit is echter vaak moeilijk omdat bij moeilijkere Sudoku's veel plekken open blijven. Je kunt ook kiezen voor de cijfers in het klein op te schrijven in de vakken. Via de computer gaat dit gemakkelijk met behulp van de CTRL toets. Zo hoef jij niet alle cijfers continu te onthouden. Als dit niet lukt, kun je er ook voor kiezen om een kladblokje te gebruiken om ze op deze manier op te schrijven.

Als eerste ga je op zoek naar een leeg vak waar meerdere nummers in kwijt kunnen. Hier schrijf je dan vervolgens de nummers op die passen in het vakje. Het is namelijk belangrijk dat je alle cijfers opschrijft in een bepaald vak voordat je doorgaat.

Sudoku open paren

Een open paar is altijd makkelijk te vinden en bestaat uit twee dezelfde cijfers in een bepaalde rij, kolom of blok. Door aan te geven waar ze zeker wel moeten komen te staan, kun je bij andere vakken de cijfers wegstrepen. Hierdoor komen er vaak al in andere vakjes cijfers vrij die je zo kunt invullen.

Verborgen paren

Verborgen paren heten zo, omdat ze niet open zijn. Ze zitten verborgen tussen de andere cijfers en het is dus eigenlijk een verstopte open kandidaat. Zo zie je vaak dat er een drie- of viertal cijfers in een vakje staan, maar er meestal toch een paar cijfers weggestreept kunnen worden. Hierdoor blijven er toch 2 cijfers over die onopgemerkt een paar zijn.

Sudoku open triplets

Bij het maken van een online Sudoku kun je ook op zoek gaan naar de open Sudoku triplets. Dit zijn dan ook 3 cijfers die geen andere nummers in hun vakje kunnen hebben. Toch werkt dit wel iets anders dan de Sudoku paren. Dit komt omdat de triplets niet alle 3 de cijfers nodig heeft in elk vakje. Je komt ook vaak tegen dat je maar 2 van de 3 cijfers in kan vullen. Door weer te gaan strepen kun je er ook bij de triplets achter komen welke cijfers je zo kunt invullen.

Verborgen triplets

De verborgen triplets zijn vaak lastig te vinden en daarom vind je deze vaker in een moeilijkere Sudoku. Ook deze triplets zijn beperkt tot drie vakjes in een rij, kolom of blok en kunnen extra cijfers hebben om zich te camoufleren. Daardoor moet je heel goed op zoek gaan en veel gaan strepen om de verborgen triplets in de gaten te krijgen.

Zie je niets?
Sta de Flash plugin toe om de sudoku game te spelen
Terug naar overzicht

Sudoku Games

Copyright © 2024 - Sudokuplaats | Privacy & Disclaimer | Sitemap